Karantinada Eski Foto ile Challenge Nörokimyası

20 Nisan 2020 tarihinde tüm sosyla medya ile birlikte bende eski fotoğraflarımı karıştırıyordum. Üzerinden tam 10 yıl geçti ancak anlık flaş patlaması gibi o andaki sohbete, keyfime, havanın sıcaklığına, kokusuna bile nörolojik olarak gittim bu fotoğrafı gördüğümde..

Sizde karantinada eski resimlere sıkça bakıyor iseniz; muhtemelen sevdiklerinizden ayrı kalmanızın bir sonucu olarak oksitosin (sevgi hormonu) düşüklüğü yaşıyorsunuzdur ve oksitosin düşüklüğü fizyolojik ve psikolojik yönden acı veren bir kimyadır.. Sosyal ilişkileriniz sırasında kalbinizde hissettiğiniz acı kırılmalar aslında beynimizdedir ve oksitosin hormonunuz düşmüştür.. Bu kimyanın doğurduğu fiziksel acıyı ve mutsuzluk durumunu hissetmemek adına eski resimlere ve sevdiklerinize bakarak serotoninizi yani mutluluk durumunuzu kontrol altına almaya çalışıyorsunuzdur.. Kısaca o özel an’a ve sevdiklerinize nörolojik olarak temas ediyorsunuzdur..


⚠️Bu pandemi sırasında nörokimyamız içerisinde en kritik noktalardan biri;
OKSİTOSİN=BAĞIŞIKLIK
arasındaki doğrusal ilişki…
Karantina sürecinde bolca güzel anılara odaklanın, yanınızdaki insanlara ve hayvanlara sarılın… “Bir kediniz bile mi yok?” Sahiplenin  Oksitosin düşüklüğünün bu dönemdeki en kritik zararlarından biri bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkileridir.. Bağışıklığı düşürür.. Stres hormonunu tetikler ve siz psikolojinizle, eski aşklarınız, dostlarınız, eski duygu ve düşüncelerinizle cebelleşirken vücudunuzda kortizon birikmeye başlar..
➡️Tek çözümü sarılmak ve öpüşmektir.. O nedenledir ki birçok ülkenin devlet adamı bu karantina sürecinde bol bol sevişin diyor.. Sizde öyle yapın.. BOL BOL SEVİŞİN, ÖPÜŞÜN, SARILIN, KOKLAŞIN, olmadı ARAYIN.. Kısaca mümkün olduğunca evde ama sevgiyle, yanınızdaki ve uzaktaki sevdikleriniz ile temasta kalmaya çalışın. Bu sizi tabii ki korumaz ancak fiziksel ve ruhsal olarak bir nebze de olsa direnç kazandıracaktır..

Yeni bir challenge, üstelik 20li yaşlara gidiyoruz bu sefer 🙂

..
Bu arada ben daha çok algı yönetimi, ilişkilerdeki ve tüketimdeki nörotepkileri inceliyorum ve bu alanda eğitimler veriyorum.. Örneğin; virüse rağmen Luppo alan arkadaş’a bilimsel pek bir yorum getiremesem de benim alanım içerisinde 🙂 ancak yine de oksitosin ile ilgili bu bilgileri paylaşmak istedim.. Sevgiler,

Fulya Şenbağcı Özer

Sürdürülebilirlik ve Kitlesel Algı Uzm.

İzmir

https://linktr.ee/Neurosustainability

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.